SPECIALIST IN WARMTEPOMPTECHNIEK

Duurzaam verwarmen en koelen met warmtepomptechniek

Image Daikin Warmtepomp - Air Technics

Warmtepomptechniek

Oude techniek, nieuwe toepassing

Warmtepomptechniek

Oude techniek, nieuwe toepassing

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je CV-ketel. Je sluit een warmtepomp aan op het verwarmingssysteem en het haalt warmte of koelte uit de lucht, het grondwater of de bodem. Zo gebruik je dus elektriciteit en natuurlijke energie. Gas is verleden tijd.

Maar hoe werkt het? Een warmtepomp bestaat uit drie delen: een bron, een warmtepomp en een afgiftesysteem. De bron is de plek waaraan warmte of kou wordt onttrokken (de buitenlucht, grondwater of bodem), de warmtepomp verhoogt de temperatuur en het afgiftesysteem is een radiator of vloerverwarming. Dat klinkt modern en inventief, maar wordt in elke koelkast gebruikt.

Doe de warmtepomp check

Soorten warmtepompen

-"Image
Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als energiebron. Warmte of kou uit de buitenlucht wordt naar binnen getransporteerd en andersom. Deze warmtepompen noemen we in de volksmond meestal airco’s.

-"Image
Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte of uit de buitenlucht en verwarmt hiermee water in radiatoren of vloer. Tevens kan hij voorzien in verwarming van tapwater. Optioneel kun je hiermee ook koelen. De lucht-water warmtepomp is eenvoudig te installeren en relatief voordelig in aanschaf.

-"Image
Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt energie uit de bodem. Warmte zet hij om in hogere temperaturen, waarmee hij het huis en het tapwater verwarmt. Optioneel kun je hiermee ook koelen. De pomp is niet afhankelijk van buitentemperaturen, is veruit het stilst en is de meest rendabele warmtepomp, met een extreem lange levensduur (tot 25 jaar).

-"1620045705846"/
Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een populaire warmtepomp waarmee je de CV-ketel blijft gebruiken, maar het gasverbruik toch sterk terugdringt. Optioneel kun je hiermee ook koelen. Ideaal bij renovaties en toepassing in bestaande bouw.

Ben jij klaar voor een warmtepomp?

Een warmtepomp kan een waardevolle investering zijn die zich in enkele jaren terugbetaalt. Maar dat is niet altijd zo. Je woning moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een warmtepomp rendabel te maken. Om te checken of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp zijn de volgende zaken belangrijk:

- Is je huis goed geïsoleerd?

- Is je huis tochtvrij?

- Heb je genoeg ruimte om de warmtepomp te plaatsen?

- Zijn je radiatoren geschikt voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming?

De aanleg van een goed warmtepompsysteem is maatwerk. En zelfs als je niet aan alle voorwaarden voldoet zijn er verschillende (hybride) mogelijkheden. Dus twijfel je of jouw huis geschikt is, of wil je weten wat verdere mogelijkheden van verduurzaming zijn dan komen we graag langs om je een passend advies te geven.

Neem contact op

De juiste installatie voor jouw wensen

Bij Air Technics houden we van ons vak. Van de innovatieve installaties, maar vooral van de puzzel om in ieder gebouw het juiste binnenklimaat te creëren. Dat is mensenwerk, gebaseerd op technische kennis en ervaring. We kijken kritisch naar de (on)mogelijkheden van jouw gebouw en geven je helder advies over de juiste installatie, passende inrichting en mogelijke maatregelen die het rendement verhogen. Zo bieden we geen warmtepomp, maar een klimaatoplossing.

Werken aan een nieuwe wereld

Wij willen gebouwen duurzamer verwarmen en koelen. Daarom werken we met Terra Energy, een bijzondere vorm van warmte- en koudeopslag in de bodem waarmee we de grond niet aantasten met boringen. Hiermee creëren we bronnen voor water-waterwarmtepompen van onze klanten. Ontdek wat dat oplevert.

Neem contact op
Terra energy

Veelgestelde vragen

Waarom een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water.

De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming van de woning. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk het hier

Zijn er subsidies op warmtepompen?

Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Het subsidiebudget ISDE voor zakelijke gebruikers en particulieren is door de overheid vastgesteld op € 100 miljoen in 2021. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp.

Waar plaats je het beste het buitendeel van de warmtepomp?

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis?

Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren.

We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Hoe kan ik met een warmtepomp energie besparen?

Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%!

Een warmtepomp wordt niet voor niets gezien als dé kickstarter voor het verduurzamen van je woning. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig, ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een HR-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kun je mogelijk compenseren met (extra) zonnepanelen of door deelname aan een postcoderoosregeling in de buurt.

Specifieke vraag?

Neem gerust contact met ons op